18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

GIS ostrzega!

Uwaga! Olej wycofany ze sprzedaży!

Wojciech Kozicki
22.07.2020  16:29
Olej ryżowy wycofany ze sprzedaży
Olej ryżowy wycofany ze sprzedaży Fot: Facebook/Radio Impuls

Macie w kuchni lub spiżarni olej ryżowy? GIS ostrzega! Na podstawie badań przeprowadzonych przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych w oleju ryżowym Rizi.

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że olej ryżowy Rizi został wycofany z obrotu w Polsce. Ze sklepów znikną butelki o pojemości 500 ml, nr partii RBHSSCO9A, i z terminem przydatności do 9 marca 2021 r. Importerem jest Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading. Wyprodukowany został w Tajlandii.

Olej z ryżu może być szkodliwy!

Na podstawie badań przeprowadzonych przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem. Na podstawie tych wyników badań władze Austrii uznały tę partię oleju za produkt niebezpieczny – ostrzega sanepid.

Olej ryżowy i wpływ na zdrowie

Olej z ryżu to bardzo popularny tłuszcz w kuchni azjatyckiej. Jest  korzystny dla zdrowia ze względu na obecność witaminy E i gamma-oryzanolu. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i spowalnia procesy starzenia. Jest też dobry dla skóry, więc coraz częściej stosuje się go w kosmetyce.

W składzie oleju ryżowego znajdziemy następujące tłuszcze:

  • kwas mirystynowy – 0,6%,
  • kwas palmitynowy – 21,5%,
  • kwas stearynowy – 2,9%,
  • kwas oleinowy (jednonienasycony z rodziny omega-9) – 38,4%,
  • kwas linolowy (wielonienasycony z rodziny omega-6) – 34,4%,
  • kwas alfa-linolenowy (wielonienasycony z rodziny omega-3) – 2,2%.
Olej z ryżu wycofany ze sprzedaży
Olej z ryżu wycofany ze sprzedaży Fot: GIS

 

Przeczytaj więcej
Komentarze