Przepis na śmierć na święta?

Skażone ryby w sklepach! Mogą powodować zapalenie mózgu!

Wojciech Kozicki
16.12.2019  20:35
Halibut na święta? To może być przepis na zapalenie mózgu
Halibut na święta? To może być przepis na zapalenie mózgu Fot: Facebook

Ryba na święta i Wigilię? Jeśli marzy wam się halibut, to Główny Inspektorat Sanitarny ma dla was złe wiadomości. Zjedzenie tej ryby to może być przepis na zrujnowanie sobie zdrowia!

GiS bije na alarm, popularna ryba musi zostać wycofana z rynku z powodu skażenia bakterią Listeria monocytogenes, która może powodować Listeriozę. Steki wędzone z halibuta niebieskiego mogą być niebezpieczne dla zdrowia!

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że producentem tego ryzykownego przysmaku jest firma Rybhand. Jeśli kupiliście tę rybę, a numer partii to 01/340, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie! Jeśli jednak już znalazła się na talerzu i macie pierwsze objawy zatrucia, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem!

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma MAKRO Cash and Carry Polska S.A. poinformowała organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofaniu z obrotu produktu MC halibut niebieski, steki, wędzone, o numerze partii 01/340, wyprodukowanego przez firmę Rybhand Sp. z o.o. Sp. k., weterynaryjny numer identyfikacyjny 30061802 – ostrzega GiS.

Listerioza - objawy i choroba

Listerioza może być zabójcza dla człowieka. Medonet.pl ostrzega, że najczęstszą formą zakażenia jest  posocznica listeriozowa, a później zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu. Może wystąpić również zapalenie pnia mózgu, zapalenie wsierdzia oraz ropnie mózgu. Inne postacie kliniczne to np. zapalenie gałki ocznej, zapalenie kości, zapalenie płuc, zakażenia żołądkowo-jelitowe oraz zakażenia skóry.

Przeczytaj więcej
Komentarze