Oceń
Ostrzeżenie GIS – jajka z salmonellą! Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dot. stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Wiadomo której partii produktu unikać, by nie narazić się na objawy salmonelli.
Jajka z salmonellą w sklepach. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował publiczne ostrzeżenie dot. niebezpiecznej dla zdrowia żywności. Chodzi konkretnie o Jaja Królewskie. Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj może być groźna dla zdrowia.
Jaja z salmonellą. Ostrzeżenie GIS
Chodzi o partię jajek z datą do spożycia do 18.06.2023. Kod na skorupach podejrzanych jajek to 3PL14371391. Jak informuje GIS, jaja tej firmy podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem. Produkt wprowadza na rynek Firma Handlowa "KOKO".
Obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj została stwierdzona na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025
- informuje GIS.
Informacje o wycofanych jajkach z salmonellą:
- Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
- Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
- Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
- Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj współpracuje z GIS i odbiorcami w celu wycofania produktu z rynku. Zostaną one zutylizowane. Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej. pożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy
- informuje w komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Polub naszą stronę na Facebooku.
Oceń artykuł
Tu się dzieje
