zagrożenie zdrowia

Salmonella w Biedronce! Inspektorat Sanitarny ostrzega

21.03.2019  17:34
Salmonella na jajkach z Biedronki
Salmonella na jajkach z Biedronki Fot: Wikipedia

Na skorupkach jajek z Biedronki wykryto pałeczki Salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, zjedzenie produktu może być bardzo niebezpieczne!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jajkami sprzedawanymi w sieci sklepów Biedronka. Na skorupkach wykryto pałeczki Salmonella Enteritidis.

Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie jeść jajek, zwłaszcza surowych. Przestrzega również, że bakterie salmonelli łatwo mogą przedostać się na inne produkty i przedmioty poprzez kontakt z nimi.

Jajka z Salmonellą. O jaki produkt chodzi?

Niebezpieczne jajka to sprzedawane po 30 sztuk "jajka zdrovo Rodzinkovo". pałeczki Salmonelli zostały wykryte na jajkach klasy jakości A, wielkość wagowa M. Na opakowaniu znajduje się numer partii 31-03  PWK93K3 A. Na skorupkach jajek nadrukowany jest kod 3PL30051328K3. Producentem zarażonych salmonellą jaj są Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o.

Sieć sklepów Biedronka zapewnia, że cała felerna partia została wycofana ze sklepów, jednak część produktu mogła już zostać nabyta przez klientów. Jajka trafiły w sumie do 20 różnych placówek.

Przeczytaj więcej
Komentarze