Oceń
Kebab zabił. Wiele osób zakażonych groźną bakterią, w tym jedna ofiara śmiertelna. Mięso drobiowe z Polski powodem masowego zatrucia w Austrii i Niemczech. Skład kebabów pod lupą Agencji Bezpieczeństwa Żywności. Co jest w kebabie i jak się robi kebaby?
Kebab w Austrii i masowe zatrucie salmonellą. Potwierdzono, że 63-letni Austriak z Karyntii zmarł po zjedzeniu kebaba. W sumie w Austrii zachorowało w Austrii 27 osób. Austriacka Agencja Bezpieczeństwa Żywności (AGES) podaje, że źródłem zakażenia jest prawdopodobnie mięso drobiowe do kebaba importowane z Polski. Chodzi konkretnie polskie mięso z kurczaka na szaszłyki do kebaba.
Trujący kebab. Skład kebabów i salmonella w Niemczech
Jak podaje Wirtualna Polska, austriackie służby odnotowały do tej pory trzy ogniska choroby. Przypisuje się je szczepowi salmonella enteritidis. Na tym jednak nie koniec, bo ponad 100 osób zachorowało w Niemczech, Danii, Francji, Holandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Wiele osób musiało zostać hospitalizowanych.
Salmonella w tanim mięsie z Polski wywołała ogólnoeuropejską falę infekcji. W Austrii choruje już 27 osób. Według AGES zakażenia pojawiły się we wszystkich krajach związkowych Austrii, z wyjątkiem Tyrolu - - Wirtualna Polska cytuje austriacki portal Kronen Zeitung.
Agencja Bezpieczeństwa Żywności prowadzi dochodzenie epidemiologiczne. Osoby chore na salmonellę potwierdziły, że jadły kebaba z kurczaka tuż przed zachorowaniem. Podano jednak, że „tylko w jednym przypadku próbki żywności i środowiska faktycznie wykazały obecność salmonelli w jednej firmie i sprzedawanym tam kebabie".
Co naprawdę jest w Kebabie? Skład kebabów pod lupą. Może być to poważny cios w polską branżę mięsną.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Polub naszą stronę na Facebooku
Oceń artykuł
Tu się dzieje
