Oceń
Bruceloza będąca dość mocno zapomnianą choroba, zaatakowała 2-letnią dziewczynkę. Chiny są przerażone. Czyżby czyhało na nas wszystkich kolejne, wielkie zagrożenie?
Bruceloza powraca? W Chinach odnotowano przypadek 2-letniej dziewczynki, która z ledwością wyszła z tej strasznej choroby cało. Czyżby wracały do nas dolegliwości, z którymi teoretycznie poradziła sobie cywilizacja?
U 2-latki z Chin wykryto brucelozę po tym, jak napiła się koziego mleka sprzedawanego na ulicy. W Chinach ludzie wierzą, że korzyści z picia ciepłego, świeżego mleka są większe niż zagrożenia. Biorąc pod uwagę fakt, że tych przypadków może być wkrótce więcej, lokalne władze wszczęły śledztwo natychmiast – chcą znaleźć sprzedawcę felernego produktu.
Bruceloza atakuje w Chinach
U pierwszej zakażonej dziewczynki początkowo obserwowano objawy przypominające ciężką grypę. W pewnym momencie dziecko doznało jednak konwulsji i jego stan był krytyczny. Cudem udało się ją lekarzom uratować.
Bruceloza to przewlekła i zakaźna choroba bakteryjna, która w ostatnich latach została nieco zapomniana. Człowiek może się nią zarazić od zwierząt lub poprzez spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Co bardzo pocieszające - choroba nie przenosi się jednak między ludźmi.
W ostatnich latach bruceloza w Chinach pojawia się coraz częściej, właśnie z uwagi na wierzenia Chińczyków w dobroczynność świeżego mleka. Jak grzyby po deszczu, na ulicach tworzą się budki z takim właśnie specjałem.
Spożywanie takiego mleka jest jednak bardzo ryzykowne, bo nie wiadomo, czy dane zwierzę było poddane inspekcji. Jeśli to zwierzę miało infekcję, to zarażone zostaną kolejne osoby
– ostrzega Hou Wei, ekspert chorób układu oddechowego ze szpitala uniwersyteckiego w mieście Xi’an.
Bruceloza może się niezauważona rozwijać w organizmie nawet przez miesiąc. Jeśli zauważymy u siebie poniższe objawy, powinniśmy jak najszybciej zgłosić sprawę lekarzowi.
- gorączka
- zmęczenie
- nadmierna potliwość
- bóle mięśni i stawów
- wysypki skórne
- dolegliwości sercowe
- utrata słuchu
Bakterie z rodzaju Brucella są bardzo odporne i mogą przetrwać od 50 do 100 dni w świeżym serze. Są też w stanie przetrwać 30 dni w mrożonym nabiale. Uważajcie na siebie!
Oceń artykuł

