Nie mają wstydu

23.03.2022  21:48
Rosja chce zorganizować Euro 2028
Rosja chce zorganizować Euro 2028 Fot: AP/EAST NEWS

Wojna w Ukrainie każdego dnia pochłania setki ofiar, tymczasem w Rosji zupełnie się tym nie przejmują. Rosyjski Związek Piłki Nożnej ignorując okrucieństwo putinowskich potworów, złożył właśnie wniosek o organizację Euro 2028.

Każdego dnia Rosjanie mordują tysiące osób tylko za to, że urodziły się na terytorium Ukrainy. Bestialstwo Putina, międzynarodowe sankcje i apele większości świata są jednak całkowicie ignorowane przez Rosjan.

Rosjanie chcą organizować Euro 2028

Mimo że rosyjskie kluby oraz reprezentacja zostały wykluczone z rozgrywek, szef tamtejszej federacji piłkarskiej Aleksander Diukow zgłosił chęć zorganizowania przez Rosję mistrzostw Europy w 2028 roku.

Jak podkreślił, jego kraj ma odpowiednią infrastrukturę oraz doświadczenie, umożliwiające przygotowanie tak dużej, piłkarskiej imprezy. Rosja była m.in. gospodarzem mistrzostw świata w 2018 roku.

Trudno przypuszczać, by ktokolwiek wyraził zgodę na prawo do organizacji mistrzostw przez Rosję, jednakże same już oświadczenie Diukowa, wydaje się absurdalne. Największe szanse na przygotowanie tej imprezy mają obecnie Irlandia i Wielka Brytania. Gospodarze Euro 2028 i 2032 zostaną ogłoszeni we wrześniu przyszłego roku.