do popicia gin & tonic

PiS promuje polską kuchnię: hamburgery, mozzarella i łosoś norweski

Emilia Waszczuk
04.07.2019  17:43
PiS promuje polską kuchnię: hamburgery, mozzarella i łosoś norweski
PiS promuje polską kuchnię: hamburgery, mozzarella i łosoś norweski Fot: MAREK LASYK/REPORTER

Bigos i schabowy są już przereklamowane. Nie będziemy się też chwalić za granicą gołąbkami czy pierogami. Teraz tradycyjna polska żywność to mozzarella, łosoś norweski i hamburgery.

Wielbiciele tradycyjnej polskiej kuchni mogą się mocno zdziwić. Teraz bowiem nie bigos, mielone i schabowe są naszymi znakami rozpoznawczymi, a hamburgery, zapiekanki czy sałatka z łososia norweskiego lub mozzarelli.

Przysmaki, o których powiedzmy trzydzieści lat temu, nikt prawie w naszym kraju nie słyszał, dziś promowane są jako typowo Polskie. Na targach w USA opisano je w specjalnym katalogu. Pod zachwalaniem tych NAJBARDZIEJ POLSKICH produktów podpisał się zaś rząd na czele z ministrem rolnictwa.

Mozzarella za twaróg, tortilla zamiast naleśników

Polscy rolnicy mogą podrapać się po głowie, lekko skonsternowani, dowiadując się, że ich wieprzowinę wyprzedza łosoś NORWESKI (sic!), twaróg zamieniono na włoską mozzarellę, a zamiast mielonego z patelni, podaje się burgery.

Co te cudowne produkty wspólnego mają z Polską? Cóż, bywa tak, że polskie firmy wzięły się za ich produkcję. Naprawdę, włoskiego sera nie trzeba ściągać już z Włoch, nie znaczy to chyba jednak, że to nasz produkt regionalny.

PiS promuje "polską" kuchnię

I tak pewien Polak mieszkający w Nowym Jorku udał się na Summer Fancy Food Show i na targach znalazł polskie stoisko. Z niego wziął sobie katalog z przepisami. Niestety, nie znalazł w nim pomysłu na przysmaki z sera korycińskiego i wskazówek jak zawijać gołąbki. Dowiedział się, jak usmażyć tosta z pomidorem i burgera z kury, albo upiec imbirowe (!) ciasteczka.

Ta publikacja jest tak obrzydliwa i szokująca (wizualnie i pod względem treści), że nie mogę uwierzyć, że jest pokazywana i rozpowszechniana w celu „promowania” polskiej żywności - napisał na Facebooku Krzysztof Smith. - Dlaczego mozzarella i łosoś norweski uważane są za produkty, z potencjałem do sprzedaży za granicą? - dopytuje.

Przeczytaj więcej
Komentarze